Micro-megcsalások - Avagy az árulás ravasz módja

  • Útmutató az újféle (online) megcsalásokhoz

  • Egy új kutatás meglepő eredményei - a világ egyik legelső tanulmánya a micro-megcsalásokról

  • Az emberek 24 % és 88 % százalék között a micro-megcsalást már hűtlenségnek tartják

Egy új jelenség, a micro-megcsalás hatással van a kapcsolatokra az egész világon, többek között a közösségi médiának, laptopoknak és okostelefonoknak köszönhetően. Egy új kutatás pedig most feltárja ezt a megdöbbentő jelenséget.

De mi is ez tulajdonképpen? És honnan tudhatod, ha te is bűnös vagy ebben? Egy új tanulmány megvizsgált számos micro-megcsalásos esetet, hogy körülvizsgálja a hűtlenség eme új fajtáját.

Egy vezető internetes oldal, a Victoria Milan, ami házasságon kívüli kapcsolatokra szakosodott, a Nextlove-val (ami a skandináv országok vezető társkereső oldala elvált és egyedülálló szülőknek) összeállított egy tanulmányt, hogy feltérképezzék, mikor minősül megcsalásnak a micro-csalás. A 6,894 felhasználó válasza egyöntetűen azt mutatja: a micro-megcsalás is a hűtlenség egy formája.

Mi az a micro-megcsalás?

A micro-megcsalás legjobban úgy írható le, mint olyan, látszólag apró tettek sorozata - általában digitális formában - amelyeket hűtlenségnek lehet tekinteni. Ez kiterjedhet egy széles skálán: kezdve ott, hogy valaki hazudik a kapcsolati állapotáról egy közösségi hálón, egészen addig, hogy valaki aktívan és tudatosan elrejti a partnere elől a digitális tevékenységét.

Lájkok az Instagramon és a Facebookon, vagy az exszel való levelezgetések jó példái ennek a viselkedésnek. A megkérdezettek 88%-a szerint semmi kétség, hogy egy másikkal elcserélt meztelen kép is a hűtlenség jele, de még egy ártatlannak tűnő ‘lájk’ egy képre a közösségi médiában is a hűtlenség kategóriájába sorolható 24%-uk szerint. Mindez azt mutatja, hogy a partner érzelmileg vagy fizikailag valaki másra fókuszál.

“A micro-megcsalással az a probléma, hogy sokszor mi magunk sem vesszük észre, ha csináljuk. Egy másik ember oldalán hagyott üzenet ártalmatlannak tűnhet, a partnernek viszont fenyegető viselkedés lehet, de legalábbis egy jel arra, hogy a hűség és bizalom megingott a párkapcsolatban- mondja a Victoria Milan és Nextlove alapítója és igazgatója, Sigurd Vedal.

“Legyen az tudatos vagy sem, a tettek, amelyek a micro-megcsalás kategóriájába tartoznak, ritkán mondhatók ártatlannak. Ha az egyik tag úgy véli, hogy ez a “digitális magatartás” fenyegető vagy egy jele annak, hogy a partner kezdi elveszíteni érdeklődését a párkapcsolatban, jó ötlet, ha leülnek megbeszélni, milyen határok vannak a kapcsolatukban; mi az, ami még megengedhető és mi az, ami már romboló hatással van a párkapcsolatra, még ha csak online viselkedésről is van szó ” - mondja Vedal.

A micro-megcsalás 10 jele:

  1. Hazudni a kapcsolati állapotról a közösségi médián

  2. Aktívan tartani egy profilt bármely randioldalon

  3. Lájkolni régi fotókat vagy posztokat a közösségi médián

  4. Folyamatosan nézegetni egy személy posztjait vagy profilját a közösségi médián

  5. Írogatni vagy felvenni a kapcsolatot valakivel - anélkül, hogy a partner tudna róla, vagy ha mindezt megpróbálja elrejteni a partner elől

  6. Kitörölni az üzeneteket és hívásokat

  7. Átnevezni az úgynevezett “barátot” a telefonban, pl. “fogorvosra”

  8. Kapcsolatot fenntartani a közösségi médián vagy azon kívül olyan előző baráttal/ barátnővel, aki felé még mindig vonzalmat érzünk

  9. Titkokat megosztani vagy bizalmassá fogadni valaki mást, a párkapcsolaton kívül

  10. Szexuális tartalmú írogatás valakivel, a párkapcsolaton kívül

A kutatás eredménye:

A Victoria Milan és Nextlove 6894 tagja válaszolta meg a kérdést:

Szerinted hűtlenségnek vagy hűtlenséghez hasonlónak tekinthetőek-e az alábbiak?

  • Felvenni a kapcsolatot volt baráttal/ barátnővel a közösségi médián: 24%-uk szerint ez hűtlenség

  • Lájkolni régi posztokat és képeket közösségi médián (ami az exé vagy egy ellenkező nevű személyé, pl. Egy kép 2016-ból): 37%-uk szerint ez hűtlenség

  • Nézegetni valaki más vagy a volt barát/ barátnő adatlapját: 41%-uk szerint ez hűtlenség

  • Hazudni a kapcsolati állapotról a közösségi médián: 54%-uk szerint ez hűtlenség

  • Felvenni a kapcsolatot volt baráttal/ barátnővel vagy egy párkapcsolaton kívüli személlyel - aki szándékosan el van rejtve előled: 62% szerint hűtlenség.

  • Kialakítani egy mély érzelmi kapcsolatot valaki mással, a partneren kívül: 68% szerint ez hűtlenség

  • Átnevezni az úgynevezett “barátot” a telefonban, pl. fogorvosra: 75% szerint ez hűtlenség

  • Szexuális tartalmú írogatás valakivel, a párkapcsolaton kívül: 83% szerint ez hűtlenség

  • Meztelen képeket küldözgetni valakinek, a partneren kívül: 88% szerint ez hűtlenség

A VictoriaMilan az egyik vezető közösségi oldal férfiaknak és nőknek, akik diszkrét kapcsolatot keresnek. A oldalt 2010-ben indította Sigurd Vedal médiaigazgató és ma a világ egyik leggyorsabban terjeszkedő és vezető közösségi oldala diszkrét, házasságon kívüli kapcsolatoknak, közel 5 millió felhasználóval világszerte, több mint 33 országban.